Versnellingsbak, Olie peilen bij een K75 / K100 2V

(Auteur: Bert Meijerink)


Algemeen

Hieronder kunt u lezen hoe u op eenvoudige wijze de olie kunt peilen in de versnellingsbak bij een K75 / K100 2V.


Versnellingsbak olie peilen

Mocht u in het bezit zijn van een K75 of K100 2V dan kunt u het olieniveau van de versnellingsbak bepalen door middel van de originele BMW verstelsleutel van de achterschokdemper.

Mocht u niet in het bezit zijn van de originele verstelsleutel dan kunt u deze bij de BMW dealer bestellen. Het BMW artikel nummer is 71.11.2.300.061.

Met de verstelsleutel van de vier kleps modellen (K1 / K100 4V / K1100) kunt u (helaas) geen olie peilen daar deze te groot is voor de vulopening van de versnellingsbak.

Op foto 1 is de verstelsleutel te zien alsmede de maten voor het bepalen van van het olieniveau. Mocht u dus niet in het bezit van een verstelsleutel zijn dan zou u, met gebruikmaking van deze maten dus zelf een peilstok kunnen maken.

Ik weet het niet helemaal zeker maar in grote lijnen zijn de versnellingsbakken van de 2V en 4V modellen gelijk aan elkaar dus misschien kunt u ook op deze manier ook het olieniveau van de versnellingsbak bij de K1100 bepalen.

Zet nu de motor op een vlakke (horizontale) ondergrond op de middenbok.

Steek nu de sleutel in de vulopening van de versnellingsbak en laat de sleutel rusten op de haak (kromming).

Het olie niveau moet nu liggen tussen het minimum en maximum niveau van de peilstok. Het minimum niveau wordt aangegeven door de onderkant van de sleutel en het maximum niveau door het streep wat 1 cm boven het minimum niveau zit.

Zit er teveel olie in de versnellingsbak verwijder deze dan.

Zit er te weinig olie in de versnellingsbak vul deze dan bij met een goede kwaliteit olie van de zelfde soort die er al in zit.

U kunt natuurlijk ook altijd de olie uit de versnellingsbak aftappen en daarna de versnellingsbak opnieuw vullen met 0,85 liter olie.

Draai de vulplug weer goed vast. Het liefst met een momentsleutel (20 Nm).

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1


Artikel: ęBert Meijerink 2006