Tank, Vervangen benzinefilter K75 / K100 / K1100

(Auteurs: Hans Kambier en Bert Meijerink)


Algemeen

Mocht u het benzinefilter willen vervangen dan kunt u in onderstaand artikel van Hans Kambier Kramer lezen hoe hij deze heeft vervangen.

Bij deze wil ik Hans dan ook bedanken voor het schrijven en beschikbaar stellen van het artikel, de fraaie en duidelijke foto's en de genomen moeite.

Wetenswaardigheid: In een ver verleden werden er benzinefilters gebruikt waarbij de markeringen waren ingeslagen. Hierdoor konden filters barsten wat tot drukverlies leidde met als gevolg een slecht startende motor. Tegenwoordig wordt een verbeterd benzinefilter met opdruk gemonteerd.


Vervangen benzinefilter

WERKEN MET BENZINE IS ALTIJD GEVAARLIJK. DUS VANZELFSPREKEND GOED VENTILEREN, GEEN OPEN VUUR IN DE BUURT EN NIET ROKEN. LET OP DAT U DEZE KLUS UITVOERT BIJ EEN AFGEKOELD(E) BLOK/UITLAAT.

Hieronder vindt u de stappen voor het vervangen van het benzinefilter (foto 1):

  1. Verwijder de tankdop door het verwijderen van de 4 schroeven. (Let op: deze schroeven zitten door oxidatie soms zeer vast, iets wat men vaker ziet bij een combinatie van aluminium en staal.) U kunt het filter nu goed zien zitten. (foto's 2 & 3)

  2. Haal de restdruk van het benzine-injectiesysteem;(Dit kan bijvoorbeeld door de motor te laten lopen tot de brandstof op is.)

  3. Draai nu de slangklem los waarmee de korte filterslang op het metalen pijpje zit.

  4. Trek voorzichtig het slangtje (en filter) van de metalen leiding en trek het filter uit de tank. (foto 4)

    Let op!: Kijk goed hoe het filter op de slangen zit. Denk aan de stroomrichting welke op het filter is aangegeven. (foto 1)

  5. Draai nu de slangklemmen los en verwijder de slangen van het filter. Dit moeten 12 mm slangklemmen zijn. Is dit niet het geval dan moet u de 12 mm slangklemmen monteren.

  6. Plaats nu het nieuwe filter. Let er hierbij goed op dat de stroomrichting goed is.

  7. Sluit nu de slangen weer aan op de metalen pijpjes in de tank.

  8. Monteer de tankdop weer terug.

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 3

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 4


Artikel: İHans Kambier 2006 en Bert Meijerink 2006