Remmen, Achterste remvloeistofreservoir verplaatsen eerste serie K75 / K100 2V

(Auteur: Bert Meijerink)


Algemeen

Bij de BMW K75 / K100 is vanaf augustus 1987 (K75 iets eerder) het remvloeistofreservoir van de achterrem verplaatst van een plaats in het zicht naar een positie achter het zijdekseltje waar hij minder kwetsbaar is. Met name de inwerking van het direct zonlicht schijnt een reden voor de verplaatsing geweest te zijn.

In dit artikel wordt dan ook beschreven waar het remvloeistofreservoir nu geplaatst kan worden mocht deze bij uw motor nog op de 'oude' positie zitten.


Verplaatsen achterste remvloeistofreservoir K75 / K100

Gereedschap: Naast het standaard boordgereedschap heeft u nog een boormachine met toebehoren nodig.

Op foto 1 is de locatie nog even te zien waar het remvloeistofreservoir in eerste instantie was gemonteerd bij de eerste series van de K75 en K100. Dit was een kwetsbare plaats en daarom is het remvloeistofreservoir later door BMW verplaatst naar een locatie achter het zijdekselt.

Let bij het aankopen van de spullen er ook even op dat u naast de beugel (BMW bestelnummer: 34.31.2.312.994) ook het reservoir meebestelt (BMW bestelnummer: 34.31.2.314.082). Tevens moet u een schroef kopen om de beugel aan de zekeringen/relaiskast te kunnen bevestigen alsmede een lang stuk remslang om de langere afstand te overbruggen.

Tip: De prijs van de beugel is nieuw schrikbarend hoog (in 2003 koste de beugel meer als € 36,-- en het remvloeistofreservoir € 10,--). Deze onderdelen kunt u waarschijnlijk toch wel redelijk goedkoop gebruikt aanschaffen. De remvloeistofreservoirs en beugels van de K75, K100 en K1100 passen in ieder geval.

Op foto 2 is te hoe de beugel aan de zekering/relaiskast is vastgeschroefd met 1 schroef. Het is het handigst als u een gaatje voorboort. Voel of kijk voor het boren wel even of er op die positie geen draden lopen of dat er relais zijn gemonteerd.

Op foto 3 is het eindresultaat te zien.

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 3


Artikel: ©Bert Meijerink 2006