Remmen, Controlelamp blijft branden

(Auteur: Bert Meijerink)


Algemeen

Hieronder kunt u lezen waar een eventueel probleem kan zitten als de controlelamp van de remmen/achterlicht blijft branden.


Controlelamp blijft branden

Als na het bedienen van de voorrem en de achterrem het rode controlelampje (Het driehoekhoekje met de I) blijft branden dan kunt u kijken naar de volgende zaken:

  1. Het remlicht of achterlicht kan defect zijn (Doet u de verlichting uit en de storingslamp gaat uit dan is het achterlicht defect);
  2. De kabel is kapot; (hoogst onwaarschijnlijk)
  3. Er zit ergens een slecht contact. Alle connectoren inspuiten met WD40 spray. Vergeet ook het remlicht/achterlicht zelf niet;
  4. Een van de microswitches (schakelaars) is defect. Vaak is dit een mechanisch probleem. Voor de achterrem wordt een microswitch gebruikt met een hefboom. Voor de K1100 wordt bij de ook een microswitch met hefboom gebruikt. Deze kunnen na verloop van tijd iets ontzet raken.
    Voor u werkelijk een van de microswitches gaat vervangen kunt u beter eerst proberen deze bij te buigen waarna ze waarschijnlijk weer maanden / jaren gewoon werken.
    Als u het pedaal of de hendel bedient moet u de microswitch duidelijk horen klikken. Als u het beschermkapje (K1100) onder de remhendel verwijderd (1 schroef) dan ziet u de microswitch zitten.
    Voor het rempedaal kunt u het beste even de voetrustplaat verwijderen. Als u dit gedaan heeft ziet uonder het pedaal vanzelf de microswitch wel zitten.

Info: het elektrische circuit van de remmen werkt via verbreekcontacten. Zodoende kan ook draadbreuk geconstateerd worden en kunt u bij het doormeten van het circuit hiermee rekening houden.


Artikel: ęBert Meijerink 2008