Motor, vervangen luchtfilter bij een K100RS 16V

(Auteurs: Jan van't Noordende en Bert Meijerink)


Algemeen

In dit artikel van Jan van't Noordende kunt u lezen hoe het luchtfilter vervangen moet worden bij een K100RS 16V.

Daar de verschillende typen van de K-serie (K1....K1100) grote overeenkomsten hebben is het meestal universeel toepasbaar.

Het bestelnummer bij de BMW dealer is voor alle typen t/m de K1100: 13721460337.

Helaas is het vervangen van het luchtfilter een van de vervelenste karweitjes want het past allemaal zeer krap en je kunt overal slecht bij. Het principe is makkelijk en de uitvoering in principe ook. Door de geringe ruimte echter een vervelend klusje.

Bij deze wil ik Jan dan ook bedanken voor het schrijven van het artikel.


Luchtfilter vervangen bij een K100RS 16V

Bij het luchtfilter (foto 1) vervangen staat in het instructieboekje dat je de binnen bekleding van de ( rechter ) kuip moet verwijderen / demonteren.

Dit is op zich juist, maar veel handiger is om ook het zijstuk van de kuip te demonteren. Dit zijn maar een paar schroefjes extra ( 4 boven en 3 aan de voorkant) die losgemaakt moeten worden maar waardoor het veel makkelijker werken wordt.

Het grote voordeel is dat je nu kan zien of de lip die op het luchtfilterelement (rode pijl foto 2) zit goed over de rand van het luchtfilterhuis is gekomen. Bij mij bleek dat niet zo te zijn. Zonder demontage van het zijstuk kun je dit niet ontdekken.

De voorste klem van het sluitsysteem van het luchtfilter is nu ook goed bereikbaar. Ik heb het zijstuk pas gedemonteerd toen ik merkte dat ik de voorste klem niet met mijn hand kon bedienen.

Werkwijze:

  • Aanzuigbuis (nummer 11 op foto 3) los halen;
  • Clipjes loswippen met een lange platte schroevendraaier;
  • Bovendeel (foto 4 nummer 4) beetje oplichten; (Dit gaat moeilijk door de geringe ruimte en rubber nummer 6 op foto nummer 4.)
  • Oude filter er tussen uit wurmen;
  • Nieuwe filter er tussen schuiven;
  • Clipjes weer vastklikken met lange puntbektang of lange schroevendraaier.

Nog een voordeel van het demonteren van de kuip is dat je nu het luchtfilterhuis nog aardig schoon kan maken via de aanzuigopening.

De foto's 2 t/m 4 betreffen een motorblok van een K75RT. Een aantal onderdelen, zoals aanzuigbuis, kunnen iets anders zijn per type motor.

Met vriendelijke groeten,


Jan

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 3

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 4


Artikel: ŠJan van't Noordende 2007 en Bert Meijerink 2007