Elektrisch, LED dagrijverlichting (stadslicht) op een RT / LT / RS

(Auteurs: Aad van Breugel en Bert Meijerink)


Algemeen

In onderstaand artikel is te lezen hoe u stadlichtlampje kunt vervangen door LED's bij een RT / LT / RS.

Wilt u het verhaal afdrukken: Bekijk / download verhaal. (4,9 MB PDF).

Bij deze wil ik Aad bedanken voor het beschikbaar stellen van het artikel en de fraaie foto's.


Geachte K rijders,

Tegenwoordig zie je vooral de wat nieuwere auto’s met standaard dagrij, lees led verlichting rijden. Ik vind dat er wel goed uitzien en heb nagedacht over deze verlichting op mijn motor, een K75RT.

Het standaard stadslicht is van het formaat “kaarsenpit” en gezien de vormgeving van de koplampunit, leende zich deze naar mijn idee wel voor dagrijverlichting.

Dus om te beginnen van marktplaats maar een koplampunit aangeschaft [25 euri’s]. Deze heb ik aangepast door het stadslicht met de reflector eruit te halen en een klein stukje van de achterzijde van de unit aan te passen. Hierna paste een 12 leds unit in deze ontstane ruimte, deze unit zit gewoon klemvast en kan als het glas [dat middels klemmen] op de koplampunit zit, geen kant meer op. Zie foto 1. Ik heb deze ledunits van martkplaats [2 voor 14,95]

Door de aanpassing aan de achterzijde van de unit, moet er later wel een rechthoekig stukje plastic in gekit worden. Ik heb een stukje uit het plastic van een bewaardoosje geknipt en met siliconen erin gekit. foto 2.

De stroomvoorziening komt gewoon van die van de voeding van het stadslicht. Hou er wel rekening mee dat de dagrijverlichting wettelijk uit moet gaan wanneer je je dimlicht inschakelt. [Dit gebeurt bij mij dus niet kan wel middels een extra schakelaar maar ik vind het prima zo.]

Dit was het simpele gedeelte, want daarna zul je de koplampunit in moeten gaan bouwen en de bovenkuip “even” los moeten halen. Ik heb deze bevestigd aan een balk in mijn garage waarna deze keurig bleef hangen. De koplamp erin zetten stelt niet zoveel voor. Zie verder foto’s 3 en 4 voor het resultaat.

De dagrijverlichting is zeer goed zichtbaar en verbruikt bijna geen stroom. Het lijkt alsof het standaard verlichting is omdat deze in de org. koplamp is opgenomen. Ik hoef dus niet mijn 100 wat dimlicht te gebruiken hetgeen zich zal vertalen in een lager benzine verbruik [de dynamo hoeft minder hard te werken] en ik spaar de lamp dus deze gaat langer mee.

Dit alles gewoon voor de “fun”.

Met vriendelijke “K”groeten

Aad van Breugel.

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 3

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 4

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 5


Artikel: ©Aad van Breugel 2010 en Bert Meijerink 2010