Eindaandrijving, Verdwenen spievertanding

(Auteur: Bert Meijerink)


Algemeen

In onderstaand verhaal kunt u lezen wat er kan gebeuren als de eindaandrijving niet gesmeerd wordt.

In dit (Engelstalig) Youtube filmpje van Chris Harris kunt u daar meer over te weten komen.


Verdwenen spievertanding

Heeft u uw motor gestart, versnelling ingeschakelt maar blijft de motor verder stil staan dan is hoogstwaarschijnlijk de spievertanding verdwenen van de aandrijfas.

Ondanks dat de BMW K-serie is voorzien van een kardan betekent het niet dat hieraan geen onderhoud hoeft worden gepleegt. De spiebanen dienen af en toe ingevet te worden.

Op de foto's 1 en 3 is te zien wat er gebeurd als er geen onderhoud wordt uitgevoerd aan de kardan. Op foto 1 is te zien dat de vertanding van de aandrijfas verdwenen is en op foto 3 zijn de bekende haaientanden (iets minder goed) te zien op de kardan.

Het kan soms zo zijn dat slechts de vertanding op de aandrijfas is verdwenen terwijl de kardan nog goed is.

Ook treed het verschijnsel (haast) niet op bij de paralevermodellen.

Helaas is niet aan te geven wanneer de vertanding het gaat begeven. Dit kan al gebeuren bij km-standen lager als 40.000 km. Het is dus niet zo dat het verschijnsel eerder optreed bij hogere km-standen. Op de foto's 2 en 4 is de vertanding te zien van een motorfiets met 120.000 km en hierbij is in het geheel nog geen slijtage waar te nemen. Puur een kwestie van goed onderhoud.

Bent u dan ook van plan om een BMW uit de K-serie te kopen dan is het raadzaam om het onderhoudsboekje in te zien. Bij ex-overheidsmotorfietsen is dit vaak lastig te verkrijgen maar bij deze motoren kunt u er van uit gaan dat het gewoon gebeurd.
Is er geen onderhoudsboekje aanwezig dan is het raadzaam om betreffende de eindaandrijving extra (garantie)afspraken te maken. Is dit niet mogelijk dan vanzelfsprekend de motor laten staan.

In ander hoofdstukken op deze website is dan ook te lezen hoe de spievertanding gesmeerd dient te worden.

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 3

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 4


Artikel: ęBert Meijerink 2006