Diversen, dichtingsmateriaal c.q.(vloeibare) pakking

(Auteurs: Frans Diekema en Bert Meijerink)


Algemeen

Het kan voorkomen dat u bij het sleutelen aan de BMW weer een aantal delen op elkaar moet plaatsen en hiertussen een (vloeibare) pakking moet aanbrengen. Het is raadzaam om hiervoor de door BMW genoemde pakking (of de pakking genoemd in uw werkplaatshandboek) te gebruiken.

Ook kunt u eventueel een pakking van een andere leverancier gebruiken indien deze geschikt is voor uw toepassing.

Zelf heb ik alleen ervaring met Drei Bond. Gelukkig hebben anderen (positieve) ervaringen met andere produkten en deze aan mij toegezonden.

Bij deze wil ik Frans Diekema bedanken voor de aanvullende informtie betreffende Loctite 574 en Blue Hylomar.


1. Afdichten door middel van vloeibare pakking

3. Loctite® 574 Master-Gasket (Auteur: Frans Diekema)

2. Drei Bond (1209) siliconen pakking

4. Blue Hylomar (Auteur Frans: Diekema)


1 Afdichten door middel van vloeibare pakking

De term vloeibare pakking wordt voor een aantal soorten van pakkingen gebruikt. Tegenwoordig verstaat men hieronder de recentere siliconen pakkingen en de langer bestaande pakkingen op harsbasis.

Laatst hing er een drupje olie aan de gecombineerde olie/waterpomp. Gelukkig bleek niet de keerring te lekken maar kwam de olie tussen de oliepomp en het motorblok vandaan.

Om de lekkage te verhelpen werd de gecombineerde olie/waterpomp gedemonteerd van het blok.

Na alles grondig te hebben schoongemaakt werd de pomp weer gemonteerd (met een nieuwe O-ring). Als pakkingsmateriaal werd een pakking gebruikt op harsbasis en volgens de specificaties van deze pakking moest deze geschikt zijn voor dit soort toepassingen. Ook werd keurig de instructie op de verpakking aangehouden.

Echter nadat de motor, voorzien olie en koelvloeistof, gestart werd bleek de lekkage aan de oliezijde inderdaad over te zijn maar bleek nu de waterpomp(deksel) te lekken.

Wederom werd de bovenstaande procedure uitgevoerd maar dan alleen voor de waterpomp. Het resultaat was echter dat de waterpomp nog steeds lekte.

Na dit teleurstellende resultaat toch maar bij de BMW dealer de voorgeschreven pakking (Zie hieronder Drei Bond 1209 siliconen pakking) opgehaald en gelijk wederom weer wat informatie ingewonnen. (Daar doen ze trouwens nooit moeilijk over, een perfecte service.) Het bleek dat deze pakking voor een groot aantal zaken standaard gebruikt wordt.

Ondanks dat de oliepomp toch wel dicht was met de pakking op harsbasis werd deze toch maar weer gedemonteerd om er Drei Bond tussen te doen. Vanzelfsprekend werd de waterpomp nu ook afgedicht met Drei Bond.

Wel is de maximale tijd afgewacht die op de verpakking stond voor het uitharden van de pakking. De monteur van BMW had aangegeven dat de motor gelijk gestart kon worden, iets wat je ook kon opmaken uit de gebruiksaanwijzing, maar door de eerdere ervaring met de pakking op harsbasis was voorzichtigheid toch wel een item geworden.

Na voor de derde maal de motor opnieuw voorzien te hebben van de correcte vloeistoffen en hem hierna te laten lopen was hij dan gelukkig ook dicht.

René Krullaars had een soortgelijke ervaring met zijn K75S. Een BMW dealer had hem een universele tube blauwe siliconenpakking (Blue Hylomar) meegegeven.
Blue Hylomar is goed spul (Zie hieronder) maar schijnbaar niet geschikt voor de olie/waterpomp. Hij kon de olie/waterpomp tot drie keer toe weer demonteren en monteren maar de olielekkage bleef. Toen hij echter van een andere BMW dealer (Breeman te Rotterdam) de juiste pakking kreeg bleef alles kurkdroog.

Mijn advies is dan ook: Bezuinig niet een paar Euro op de vloeibare pakking. Het kan u een hoop tijd en frustraties schelen.

Inhoudsopgave

 

2 Drei Bond (1209) siliconen pakking

Drei Bond is de siliconen pakking die door de BMW dealer voor een groot aantal toepassingen gebruikt wordt. Tot nu toe heb ik heb ik deze pakking gebruikt voor het afdichten van de olie/waterpomp en het deksel van de versnellingsbak.

Op foto 1 kunt u de verpakking zien van Drei Bond. Verkijk u niet op het formaat van het doosje . In dit doosje zit een tube van slechts 30 ml en de prijs en bestelnummer (mei 2004) bij de BMW dealer is te zien op de onderliggende rekening.

De prijs is pittig. U kunt echter grote delen behandelen met deze kleine tube daar er maar weinig gebruikt hoeft te worden. Tevens is de kwaliteit van deze pakking super.

Inhoudsopgave

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

3 Loctite® 574 Master-Gasket (Auteur: Frans Diekema)

Een zeer goede pakking is ook Loctite® 574 Master-Gasket (foto 2). Meer hierover kunt u in een speciaal artikel lezen over Loctite® op de handige tips pagina welke is te vinden vanaf de homepage.

Inhoudsopgave

4 Blue Hylomar (Auteur Frans: Diekema)

Ik gebruik Hylomar voor mijn K100RT bij plaatsen van het kleppendeksel (onderzijde, ter hoogte van de ketting) Nogmaals, zeer weing aanbrengen (zie ook Loctite® 574 Master-Gasket), om vermenging met olie te voorkomen.

Fabrikant:Marston-Domsel, D-53909 Zülpich, Tel.:02252/9415-0, Fax.;02252/1744.

Het product is een patent van Rolls-Royce.

Hylomar kan tegen een temperatuur tot 250 graden Celcius.

Inhoudsopgave

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2


Artikel: ©Frans Diekema 2006 en Bert Meijerink 2006