Accessoires, Autoradio vervangen / monteren

(Auteurs: Hans van Drunen en Bert Meijerink)


Algemeen

Origineel bestaat er de mogelijkheid om een autoradio te laten inbouwen in het linker vakje van een K75 / K100 / K1100 LT/RT. Hiervoor is zelfs een speciaal hoog deksel verkrijgbaar.

Zelf heb ik hier een blaupunkt radio ingebouwd maar dit is een fiks karwei geweest daar het allemaal maar net past (waarschijnlijk omdat de radio vrij diep is) als je zelf een frame en bevestigingsplaat maakt.

In onderstaand artikel van Hans van Drunen is te lezen hoe hij de standaard Clarion radio heeft vervangen door een Sony 3350 radio-cd/mp3 speler.

Mocht u dus uw radio willen vervangen dan is dit misschien ook voor u de oplossing. (Of misschien kunt u nog een ouder type radio verkrijgen met een losse CD wisselaar die eventueel in het kontje is in te bouwen.)

Hopelijk heeft u ook wat aan deze tips.

Bij deze wil ik Hans dan ook even bedanken voor het artikel en de foto's.


Het probleem

Omdat de standaard Clarion BMW-radio van mijn K1100LT het begeven had ben ik enkele weken op zoek geweest naar een oplossing.

Ik had een aantal optie's namelijk:

  1. Een nieuwe radio bestellen bij de BMW-dealer. Een telefoontje leerde dat de prijs van een nieuwe Clarion BMW-radio-casette speler € 513,-- was. Ik vond dat wel bijzonder veel geld voor een ouderwetse radio, waarvan je casette toch al nooit gebruikt;
  2. Een gebruikte zoeken, die bijna niet te vinden is;
  3. Op zoek gaan naar een vervangend exemplaar, wat ook is gebeurd en hieronder wordt besproken.

De radio

Het viel mij op dat er bijzonder weinig op internet te vinden is over een radio op de motor.

Zelf gebruik ik de radio altijd op de motor via de Autocom intercom en wilde dat graag zo houden. (Op deze Website kunt u daarover ook een artikel lezen.)

De dealer zegt dat een radio-cd op het oude K-model niet mogelijk is omdat deze vertikaal ingebouwd zit. De meeste radio-cd-spelers kunnen eigenlijk alleen tot een hoek van 45 graden ingebouwd worden.

Navraag leerde dat alleen Alpine een radio-cd maakt die vertikaal in te bouwen zou zijn. Alpine heeft helaas geen oplossing voor bediening aan het stuur.

Via Mototronix uit Purmerend (hun adres is te vinden in de linklijst van deze Website) heb ik een heel acceptabele betaalbare oplossing gevonden voor een radio-cd op mijn K1100LT. Hij vertelde mij dat hij op zijn eigen Goldwing een ouder type radio-cd van Sony vertikaal had ingebouwd en dat dat heel behoorlijk werkte.

Het grote voordeel van Sony is de joystick RM-X4S (foto 2) waarmee alle functies van de radio-cd aan het stuur bediend kunnen worden. De joystick is d.m.v. een draad en een 3,5mm plug verbonden met de radio. Bijna alle andere verkrijgbare afstandsbedieningen (infra-rood) werken niet wanneer het vakje waarin de radio is ingebouwd afgesloten is.

De Autoshop (De Tunnel te Nijmegen) waar ik de radio heb gekocht adviseerde om een Sony niet vertikaal in te bouwen. Omdat ik via Mototronix wist dat er een behoorlijke kans van slagen was heb ik toch een Sony radio-cd-speler op mijn motor laten bouwen. Een radio-casette zou duurder zijn geweest (omdat het een model moest zijn waarop de joystick aangesloten kon worden) dan mijn huidige radio-cd. Ik vond het de gok waard.

Ik heb de Sony 3350 radio-cd/mp3 speler op mijn BMW K1100LT laten monteren. In 45 minuten zat de radio erin. Kwestie van draden doorknippen en aansluiten. Alles past er nog gemakkelijker in dan bij de originele Clarion BMW-radio.

Plaatsen joystick

Het plaatsen van de joystick is meer werk geweest, reken op een halve dag. Deze heb ik zelf gemonteerd en wel op de plaats van de standaard stuurbediening van de Clarion BMW-radio. (foto 3) Hiertoe zijn de originele knoppen en plaatje verwijderd, afgevlakt en een aluminium plaatje (dik kunststof zou ook kunnen) gemonteerd waarop de joystick bevestigd kan worden.

Onder de Joystick is een gat geboord van 10 mm waardoor de 3,5mm stekker en de draad getrokken kunnen worden zodat deze niet zichtbaar zijn.

Kosten

De totale kosten zijn € 205,-- te weten:

  1. Sony 3350 radio-cd/mp3 € 139,--
  2. montage radio € 36,--
  3. joystick € 30,--

Resultaat

Deze autoradio heeft veel meer mogelijkheden (voorkeurkeuzezenders , geluidsinstellingen, RDS en dergelijke) dan een Clarion-BMW-radio en een betere ontvangst.

CD-speler:

Deze doet het gemiddeld goed op een enkele overslag na bij een steile drempel of flinke richel in een betonnen snelweg. Gemiddeld goed bruikbaar.

Op een klinkerweg is het niet echt een succes.

Mocht je op een klinkerweg zitten dan kun je met de joystick snel omschakelen naar de radio. Alles is te bedienen met de joystick, ideaal.

Joystick:

De joystick werkt perfect. Voor de radio hoef je zelfs het vakje niet meer open te maken om hem aan of uit te zetten.

De Joystick is helaas slechts spatwaterdicht.Met een afgeknipte vinger van een kleurloze latex handschoen “maat L” kun je hem echter gemakkelijk tegen water beschermen. Je kunt hem er zo overheen trekken. Bediening van de joystick blijft met deze oplossing ook zonder problemen mogelijk.

Met vriendelijke groet,

Hans van Drunen

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 3


Artikel: ©Hans van Drunen 2006 en Bert Meijerink 2006