Accessoires, Autocom/Beahr intercom bromt

(Auteurs: Hans van Drunen en Bert Meijerink)


Algemeen

Heeft u een vervelende brom in uw Autcom, Beahr (de twee grote merken op dit gebied) of ander merk intercom zitten dan is onderstaande oplossing van Hans van Drunen misschien de oplossing.

Autocom levert speciaal voor BMW accessoires zodat deze informatie zeker op zijn plaats is onder dit hoofdstuk op deze Website.

Bij deze wil ik Hans dan ook even bedanken voor het artikel en de foto's.


Het probleem en de oplossing

Tijdens het rijden hoorde ik steeds een brom door de radio. Ook als de radio niet aanstond was de brom wel aanwezig. Als je de stekker van de radio uit de intercom trok was de brom weg.

Ik dacht altijd dat het aan de radio lag, maar omdat ik onlangs mijn radio had vervangen en deze brom aanwezig bleef kon de conclusie zijn dat de radio niet de schuldige was.

De radio is verbonden met de intercom door middel van een originele kabel (zie ook de PDF file hieronder) die Autocom als optie standaard levert voor BMW-K-motoren.

De functie van het schakelaartje op foto 1 zijn: Inschakelen haedset, speakers en uitschakelen geluid.

Het deel van de kabel wat van het frame naar het stuur loopt is afgeschermd. Het deel wat over het frame naar de intercom loopt is een dunne, volgens mij niet afgeschermde kabel.
Na wat zoekwerk op internet vond ik dat je de kabel (foto 1) kunt afschermen tegen storingen met 5 á 6 lagen aluminiumfolie.

Ik heb besloten de gehele dunne kabel af te schermen tegen storingen vanaf het blokje. Hiertoe heb ik repen van 30 cm folie gescheurd en om de draad gedraaid. De folie kun je daarna gemakkelijk kneden/draaien tot een redelijk formaat. De delen ca. 2 cm laten overlappen. Om scheuren en verschuiven van de folie te voorkomen het ik over de folie een laag zwarte tape gedraaid, wat er ook mooier uitziet bij de rest van de bedrading op de motor. (foto 2)

Het resultaat is dat de brom nu weg is. Ik had eerst getest bij de bobine en de dynamo (wat meest waarschijnlijk zou zijn) maar dit leverde geen resultaat op.

Omdat de kabel onder de tank doorloopt, waar nogal wat andere draden zitten, stoorde er daar kennelijk ergens iets.
Voorkomen is beter dan genezen en kost ook minder tijd, dus het handigst is om meteen dat stuk kabel af te schermen.

Bekijk/Download handleiding autocom kabel (213 kB PDF)

Met vriendelijke groet,

Hans van Drunen

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2


Artikel: ©Hans van Drunen 2006 en Bert Meijerink 2006