Onderhoud, Motorreiniger

(Auteurs: Rob Koster en Bert Meijerink)


Algemeen

In het onderstaande artikel van Rob Koster, wat reeds eerder op www.motorblaadje.nl heeft gestaan, kunt u lezen hoe u op eenvoudig wijze zelf een goede motorreiniger kunt maken. Ook zwarte kunststoffen kunnen hiermee weer opgefrist worden.

Wilt u het artikel even afdrukken: Download artikel nu. (139 kB PDF)

Bij deze wil ik Rob dan ook bedanken voor zijn bijdrage.


Motorreiniger - Motorblaadje stijl

Nu het winter wordt gaat natuurlijk onze gedacht uit naar onderhoud. Het onderhoud dat we zo vaak uitstelden omdat het te mooi of te slecht weer was. En alle smoezen daar tussen in natuurlijk. Nu kan je in de motorwinkel heel mooie speciale goedjes kopen met bijzonder technisch klinkende namen, maar het werk voor Motorblaadje kost nou eenmaal zo veel geld dat ook het potje 'onderhoud motorfiets' zijn bodem laat zien. Zo komt het dat wij als Motorblaadje journalisten opzoek moeten naar alternatieven.

Nu was het mij tijdens het bakken van een paar visjes in de koekenpan al eens per ongeluk opgevallen dat Maïskiemolie ook bijzonder goede schoonmaakeigenschappen heeft. Ik maak meestal nogal veel troep tijdens het koken. Zo tijdens het napoetsen van het gasstel en de directe omgeving daarvan merkte ik dat de gemorste olie de aangekoekte resten van de frituurpan oploste. En toen ik dat ook probeerde met de zwarte (onder) kant van de koekenpan, lostte ook daar opvallend veel vroeger niet te verwijderen korst op.

Natuurlijk dwaalde mijn warrige geest weer af richting motoren. En omdat ik al eens eerder 'lampolie' als prima sticker-verwijderaarhad ontdekt en dit goedje ook al vaker ingezet had om blokken schoon te maken en om lagers weer bruikbaar te krijgen, daagde er een experiment op in de mist.

Een al eens eerder afgeschreven 'handig' huishoudhulpje, dat dus niet bleek te werken, kwam hierbij uitstekend van pas.

Eerst had ik een paar vieze blokdelen (foto 1, waar u links het resultaat voor en rechts het resultaat na ziet)nodig, dat was geen probleem. Daarop heb ik vervolgens eerst de lampolie geprobeerd, met wisselend resultaat.

Daarna was de Maïskiemolie aan de beurt, ook dat alleen kreeg niet alles voor elkaar. Hoewel aangetekend moet worden dat dit milieuvriendelijk goedje dezelfde eigenschappen leek te hebben als dieselolie.

Het inventieve stemmetje in mijn hoofd riep luidkeels: 'zou het goedje te mengen zijn??' Een spuitolie-flesje dat al zo’n tijd ongebruikt in het keukenkastje lag omdat het toch niet zo handig was als men wel deed geloven in de aanbiedingfolder van de Aldi lonkte naar mij.


Mengen (foto 2) ? Proberen? Het lukte, Maïskiemolie laat zich prima mengen met lampolie, en het zo verkregen goedje werd op het blok uitgeprobeerd. Het werkt prima! En zal naar alle waarschijnlijkheid ook voor meer delen van de trouwe fiets een opknappend effect hebben.

Ik zou het wel uit de buurt houden van ruiten en plastic venstertjes, op banden proberen lijkt mij ook niet zo’n goed idee, zadels ook maar niet. Maar alles wat vet en vuil wordt zal er van opknappen, en minder roesten ook nog. Met een papiertje afnemen nadat je het er op gespoten hebt is volgen mij de beste methode. Nu alleen nog de verschillende mengverhoudingen uitwerken (meer of minder lampolie).

Zonnebloemolie werkt minder of helemaal niet, pinda-olie en andere soorten waren het ook niet helemaal.

O ja, het flesje (foto 3) moet natuurlijk niet in de keuken blijven staan, anders zou je wel eens heel raar smakende pannenkoeken voorgeschoteld kunnen krijgen.

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 1

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 2

 

Vergroting: druk op de linker muis toets.

Foto 3


Artikel: ©Rob Koster 2009 en Bert Meijerink 2009